Voor wie kan ErgoAC iets betekenen? >

Momenteel werk ik voornamelijk met personen met een niet aangeboren hersenletsel. Door een nauwe samenwerking met UZ Leuven Campus Pellenberg en met het Nationaal Multiple Sclerose Centrum te Melsbroek heb ik ervaring met personen met een neurologische aandoening, zoals bijvoorbeeld CVA, MS, Guillain Barré, Parkinson, ….

Wat is ergotherapie? >

Ergotherapie klinkt voor veel mensen nog onbekend in de oren. De term ergotherapie is afkomstig van het Griekse "ergon" wat handeling, werk of daad betekent. (wikipedia)

Waarom ergotherapie aan huis ? >

De wetenschap en de techniek evolueren steeds verder, waardoor er nieuwe medicatie, verbeterde technieken en ontwikkelingen van hulpmiddelen worden uitgevonden. Door bijvoorbeeld het juiste hulpmiddel op de juiste plaats te gebruiken of te installeren kan een persoon langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Door enkele aanpassingen en/ of therapiesessies kunnen we trachten om een betere levenskwaliteit te verkrijgen.

Een verandering in de attitude en de verwachtingen van de bevolking zorgt ervoor dat iedereen zolang mogelijk zelfstandig thuis wil wonen. Daarnaast wordt momenteel het nut van een langdurige hospitalisatie in vraag gesteld.

Na een CVA (cerebrovasculair accident - in de volksmond 'beroerte') bijvoorbeeld, vind ik het persoonlijk zeer belangrijk om in een revalidatiecentrum technieken aan te leren om de zelfzorg te vergemakkelijken. Maar ook al proberen de ergotherapeuten/ kinesisten van het revalidatiecentrum een zo goed mogelijke thuissituatie na te bootsen, thuis is het toch steeds een beetje anders. Hierdoor is het belangrijk dat je dezelfde technieken en vaardigheden van het revalidatiecentrum verder kunt oefenen met een ergotherapeut aan huis.

Wat doet een ergotherapeut(e) aan huis? >

Een ergotherapeut aan huis bekijkt samen met de hulpvrager aan welke vooropgestelde doelen hij wil werken;dit hangt af van persoon tot persoon. Voor sommige mensen is het belangrijker om terug zelfstandig met de pc te werken en voor iemand anders is het misschien belangrijker om de transfers zelfstandig uit te voeren.

Hieruit blijkt nogmaals dat iedereen uniek is en dat we samen gaan trachten om een oplossing te bieden voor de moeilijkheden die de hulpvrager ervaart in zijn dagelijkse activiteiten.

Therapieaanbod >

ARM-/ HANDFUNCTIETRAINING
Tijdens de ergotherapiesessie kunnen we werken aan de arm-/handfunctie als de hulpvrager hier een beperking ervaart door een aangeboren of verworven letsel. De oefeningen voor de arm-/handfuncties worden zodanig uitgekozen en bepaald naar de oorzaak van de beperking en ook naar de noden en wensen van de hulpvrager. Om de arm-/handfunctie optimaal te kunnen inschatten, gebruik ik tijdens mijn observatiebilan de NHPT. De Nine Hole Peg Test (NHPT) is een meetinstrument waarmee de snelheid van bewegen van onder andere de fijne handmotoriek wordt onderzocht.

FIJNE MOTORIEK:
In de literatuur wordt over het algemeen de motoriek verder onderverdeeld in de grove of grote motoriek en de fijne of kleine motoriek. De fijne motoriek omvat de kleine bewegingen. Hiervoor gebruikt men de handen en de vingers om voorwerpen te grijpen en te manipuleren. (bv. tekenen, schrijven, knippen,...) Vaak zijn dit bewegingen waarbij veel aandacht en concentratie nodig is.( wikipedia)

Binnen de ergotherapiesessies wordt er aandacht gegeven aan volgende basisvaardigheden van de fijne motoriek: de grijpfunctie, manipulatieve vaardigheden, oog-hand-coördinatie, bimanuele coördinatie en kracht, precisie en snelheid. Nadien proberen we deze vaardigheden te gebruiken in activiteiten van het dagelijks leven zoals bv scheuren, knippen, plakken, prikken, rijgen, veters binden,...

Tijdens de therapiesessies oefenen we dit aan de hand van verschillende media (het begrip medium verwijst naar datgene dat de ergotherapeut kiest en gebruikt om het handelen van de hulpvrager te prikkelen, te stimuleren en te revalideren).

COMPENSATIETECHNIEKEN:
Door bepaalde beperkingen of problematieken kan de hulpvrager minder of niet meer functioneren met zijn dominante hand. Hierdoor gaan we de vaardigheden aanleren aan de niet-dominante hand.

ANDERE THERAPIEMOGELIJKHEDEN:
Naast de bovenstaande trainingen kunnen we tijdens de ergotherapiesessies werken op vaardigheidstraining, adl taken ( activiteiten dagelijks leven), adviseren van hulpmiddelen/woningaanpassing. Hiermee bedoelen we het eventueel aanleren van een gekocht of geadviseerd hulpmiddel, het mee opvolgen van het zitcomfort in de rolstoel ,energiemanagement, cognitieve stimulatie, aanreiken van dagbesteding of herinplannen van een dagbesteding en ergonomie van de werkplek.

Hoeveel kost een sessie? >

Mijn tarieven met of zonder voorschrift, met of zonder verhoogde tegemoetkoming, vind je terug op deze pagina.

Wanneer kan ik ergotherapie krijgen met terugbetaling van de mutualiteit? >

Ergotherapie kan terugbetaald worden indien dit voorgeschreven is door een revalidatiearts en indien u een revalidatieprogramma doorlopen heeft in een revalidatiecentrum voor neuro-en locomotorische revalidatie. De volgende links geven een lijst weer van de revalidatiecentra die in aanmerking komen:

  • Inrichtingen voor motorische revalidatie riziv771
  • Inrichtingen voor locomotorische revalidatie riziv950
  • Revalidatie-inrichtingen R30-R60 voor locomotorische en neurologische aandoeningen riziv951

    Hoe kan ik betalen >

    Wij aanvaarden zowel contant als betaling via bankkaart.

    Hoe kan ik betalen >

    Indien je toch niet aanwezig kan zijn, annuleer dan je afspraak telefonisch 24 uur op voorhand. Indien niet zullen we je sessie toch moeten aanrekenen.

    Wat moet ik klaarhouden bij de eerste sessie >

    Bij ergotherapie met voorschrift:
    • Twee klevers van de mutualiteit
    • Voorschrift van de revalidatiearts
    • Ergotherapieverslag van je opname
    Bij ergotherapie zonder voorschrift:
    • Voorschrift van de huisarts