Ik ben An Cleuren, ergotherapeute sinds 2008. Ik ben afkomstig uit Kampenhout, getrouwd en mama van Jules. De praktijk ErgoAC heb ik opgericht in 2012.

Graag neem ik jullie mee in mijn opleidingen, expertises en ervaringen als ergotherapeut.

Als pas afgestudeerde ergotherapeute wou ik meteen aan de slag gaan. Ik werd enorm mooi onthaald in Sint Jozef in Bornem op de Sp -dienst en de  geriatrie. Mijn verantwoordelijkheden lagen voornamelijk op het vlak van het behandelen van heup- en knieprothese. De behandelprotocollen, hoe je de theorie in de praktijk kon omzetten. Daarnaast maakte ik voor de eerste keer kennis met amputaties, CVA, dwarslaesie, … hoe ik ADL taken kon aanleren, hulpmiddelen aanreiken, huisbezoeken plannen en advies geven, handfunctieoefeningen, …Maar ook cognitieve revalidatie ifv de activiteiten van het dagelijks leven. 

Mijn eindwerk maakte ik in het NMSC te Melsbroek met als onderwderp “ Het belang van follow up bij adviesverlening binnen de dienst ergotherapie. Toegepast bij personen met Multiple Sclerose van het MS-centrum met betrekking tot een evaluatie van de badkamer”.

Ik kreeg een nieuw contract aangeboden in 2012, en Marijke Duportaille nam me mee op sleeptouw om de MS vermoeidheid helemaal aan te leren, maar ook de aspecten van woningaanpassingen. In het NMSC had ik ook de kans gekregen om mee naar de RIMS te gaan. Dit is een congres voor alle zorgverleners die werken met personen met MS over heel Europa. Hier mocht ik de werking uitleggen aan de hand van een poster en presentatie, wat ergotherapie aan huis kan betekenen na een revalidatie in het NMSC te Melsbroek. Door deze ervaring, was ik geïnteresseert om wat meer wetenschappelijk onderzoek te doen. Ik kreeg een hulpvraag van Dr Meurrens om een persoon met MS in de thuissituatie bij te staan. Zo waren de eerste stappen gezet naar een eigen praktijk. 

Mijn ervaring bij de Christelijke Mutualiteit bestond voor een groot deel uit het afleggen van huisbezoeken bij verschillende doelgroepen, maar vnl fysieke, waarvoor ik een VAPH dossier mocht opmaken, hulpmiddelenadvies en mee  woningaanpassingen coördineren. Een ander deel van het takenpakket was indicatiesteller voor de zorgverzekering. Hiervoor deed ik indicatiestellingen, om na te gaan of iemand zwaar zorgbehoevend is of niet.

Om heel het pakket als ergotherapeut te volbrengen, gaven we ook opleidingen voor valpreventie en gingen we woningen screenen van 65+.Door bij een mutualiteit te werken, heb ik enorm veel ervaring opgedaan waar mensen “recht” hebben op financiële ondersteuning van de overheid, gemeente, provincie, … Het verschil goed leren kennen tussen hospitalisatieverzekeringen en de mutualiteit, tussen de diensten en voordelen van mutualiteiten en de standaard wat een mutualiteit aan te bieden heeft. Ook de aanvragen van mobiliteitshulpmiddelen, was een van de topics dat ik geleerd heb bij de CM.

 Stap voor stap ben ik gestart met mijn praktijk. Na de fijne samenwerking met het NMSC en UZ Leuven Pellenberg, werden ze een trouwe partner van mijn praktijk.

Van hieruit bouwde ik veel kennis op over personen met CVA, tetraplegiërs, dwarslaesie, Guillain Barré, ... 

Vanuit de hulpvraag ben ik hulpmiddelen gaan ontwikkelen die niet beschikbaar zijn in de thuiszorgwinkels, of op de markt in het algemeen, beschikbaar zijn.

Ik volgde in Kortrijk een opleiding van D4E1, waarbij je leerde met bv 3D printing hulpmiddelen op maat te maken. Ik was helemaal in mijn nopjes, ik heb enorm veel personen die ik thuis begeleid, kunnen helpen met hulpmiddelen op maat. Deze expertise is in de ergotherapiewereld nog veel weinig aanwezig, waardoor ik nu samen met Stijn De Baets een beurs heb aangevraagd bij de Koning Boudewijnstichting, om het maken van hulpmiddelen op maat verder te kunnen uitbouwen. 

Voor mijn praktijk vind ik het enorm belangrijk om je te specialiseren in 1 ding, waardoor ik me enkel en alleen met de neurologische problematiek focus. Ik heb daarnaast nog andere medewerkers, om zo de expertise te vergroten, en de hulpvraag van zoveel mogelijk mensen te kunnen vervullen. 

Een andere hulpvraag bracht me dan weer verder in de opleiding Expert Valpreventie. Momenteel geef ik hier enkel bijscholingen over, en gebruik ik mijn ervaringen in de praktijk.

Vanaf 2020 durfde ik het aan om volledig zelfstandig te starten, mede door Corona kreeg ik veel aanvragen en kon ik intensief samenwerken met NMSC en UZ Leuven. 

Vanuit de beroepsverening kan ik ergotherapie op de kaart zetten in de eerstelijnszorg, en heb daar het mandaat van de nomenclatuur  eerstelijnszone, adviescommisie , waardoor ik zeer vereerd ben om dan samen met Pierre Seeuws, en de franstalige collega’s de RIZIV hebben mogen aanspreken over de KB, maar ook om mee beslissingen te nemen over de weg van Ergotherapie Vlaanderen, over terugbetalingen voor Long Covid, … Na een jaar, ben ik uitgenodigd om mee in te stappen in Ergotherapie Belgium, waar we federaal mee beslissingen mogen nemen. Daarnaast ben ik ook lid van de zorgraad van de eerstelijnszone BraVio, om niet enkel op mijn eigen eiland te zitten. Ik wil samenwerken met andere disciplines, om zo de personen met een noodvraag verder bij te staan. 

 

WAt kan ErgoAC u bieden en waarvoor sta iK?

ErgoAC biedt gepersonaliseerde sessies aan waarbij de persoon en de mantelzorgers zeer belangrijk zijn. Dit heb ik ook mogen ervaren in mijn week op pad met “ Willy naar zee”

Mijn missie is om samen de mogelijkheden te versterken en de beperkingen tot een minimum te herleiden. Voor ErgoAC is het zeer belangrijk dat er een band ontstaat tussen de cliënt en therapeut om zo het beste resultaat te behalen. Ik vind het zeer belangrijk om naast de persoon te staan en SAMEN de weg te bewandelen.

EXTRA OPLEIDINGEN

  • Specialisatietraject MakeAbility: DIY-AT skills

  • Expert Valpreventie bij ouderen

  • Sensorische informatieverwerking

  • Taping van de handen

  • Occupational Hand based Therapie

Bestuurslid

Zorgpartners

Ik vind het belangrijk om in de eerstelijnszone SAMEN te werken. Hierdoor ben ik graag op zoek naar collega’s om mee samen te werken, zodat we onze patiënten/ cliënten in zijn totaliteit kunnen helpen.